--> Activiteiten

 

logo

 

Aktiviteiten

 

 

 

 

Heemkundige Kring Het Drie Swaenenland Gingelom

 

 

****************************** 

Beste,
 
Graag nodigen wij u uit op de vergadering van de Heemkundige Kring Gingelom op donderdag 25 oktober om 20 uur in de polyvalente zaal van de bibliotheek CLIM Gingelom.
 
 
Dagorde:
 
 
Kunt u niet aanwezig zijn, of hebt u een agendapunt? Graag een seintje.
 
 
Vriendelijke groeten,

Georges

 

 

Nieuwsbrief over cultureel erfgoed in Haspengouw
Is deze nieuwsbrief niet zichtbaar?
Bekijk het in je browser.
www.erfgoedhaspengouw.be
5 oktober 2018

Nieuws van Erfgoed Haspengouw

Lezing vakwerkbouw


Sint-Jorishoeve, Hemelsveldstraat 72, 3570 Alken
Maandag 22 oktober 2018 om 19.30 uur

Vakwerkbouw, of eigenlijk houtskeletbouw, was heel lang de meest gebruikelijke constructiemethode in onze regio. Sinds de middeleeuwen werden op deze manier huizen, boerderijen en bakhuizen, maar ook kerken, kastelen en kloosters opgericht. Coen Eggen, specialist vakwerkbouw, vertelt over de techniek en de toepassingen in Haspengouw en omstreken. 

De lezing is gratis en inschrijven kan via info@erfgoedhaspengouw.be of 011-70 18 30.

Opleiding mondelinge geschiedenis


Museum DE MINDERE, Sint-Truiden of CC De Kimpel, Bilzen
Donderdag 18 oktober of dinsdag 23 oktober 2018 om 19.30 uur

Wil je de verhalen uit je dorp of stad vastleggen voor het nageslacht? Of dreigt een lokaal dialect verloren te gaan en wil je de gesproken versie opnemen? Dan is deze vorming echt iets voor jou. Joeri Januarius van ETWIE leert je de kneepjes van een goed interview. Met praktische tips, voorbeelden en concrete opdrachten kan je zelf snel aan de slag. Je kan kiezen voor de workshop in Sint-Truiden of in Bilzen.

Inschrijven doe je via info@erfgoedhaspengouw.be of 011 - 70 18 30. Alle informatie over de locaties vind je hier

Vreemde praktijken in Haspengouw?


Tijdens het inventariseren van de collectie Broers, stuitten projectmedewerker Katrien en de vrijwilligers op verschillende Onze-Lieve-Vrouwbeelden met kind, waarvan het hoofdje van Jezus ontbreekt. Waarom is dat hoofdje afgebroken? Gaat het om ongelukjes of een bepaald gebruik? En ken je soortgelijke beeldjes of gebruiken?

Laat het weten via info@erfgoedhaspengouw.be of 011-70 18 30. 

Nieuws uit Haspengouw

Limburg tussen staf en troon


Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Rijkhoven
Vanaf 26 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019

Aan de hand van meer dan 350 objecten uit meer dan 80 collecties uit binnen- en buitenland vertelt deze bijzondere tentoonstelling de grotendeels vergeten geschiedenis van het graafschap Loon. Een uitgebreid aanbod voor scholen maakt deze tentoonstelling niet te missen voor jong en oud. Een geslaagd initiatief van HiSAB om de rijke geschiedenis van onze provincie in beeld te brengen. 

Groot Hoeselt 1914 - 1918


Kapel van domein Burghof, Dorpsstraat 18, 3730 Hoeselt
11, 17 en 18 november 2018  

Onder de noemer Groot Hoeselt 1914 - 1918 zet de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep een project op rond de herdenking van 100 jaar Wapenstilstand. Een publicatie én een tentoonstelling vertellen het verhaal van de oud-strijders, de krijgsgevangenen en het dagelijkse leven in Hoeselt tijdens de oorlogsjaren.

Jos Tysmans in DE MINDERE


Museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, 3800 Sint-Truiden
Nog tot en met 15 december 2018

Schilder Jos Tysmans meldde zich in 1914 aan als vrijwilliger en werd brancandier aan het IJzerfront. De tekeningen uit die periode vertellen over de gruwel maar ook de hechte kameraadschap in de loopgraven van het front. Deze boeiende tentoonstelling wordt aangevuld met unieke foto's, brieven, postkaarten en authentieke objecten. 
 

Reveilmoment in Martenslinde


Kerkhof, Martenslindestraat, 3742 Martenslinde
Donderdag 1 november 2018 om 16.45 uur

Lin in het groen organiseert op 1 november een Reveilmoment. Bij zonsondergang wordt de stilte op het kerkhof even doorbroken met een muzikale ode aan de overledenen. Lokaal talent Jenny Vanherle en dochter Carmen zorgen voor tekst en muziek.

Ander erfgoednieuws

Kwaliteitsvol leren in erfgoedsites


Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Rijkhoven
Dinsdag 6 november 2018 vanaf 18.00 uur

Werk je in een museum, natuurpark, erfgoedsite of cultuurcentrum? Ben je op zoek naar een manier om volwassen bezoekers ook alerter te maken voor het enorme leerpotentieel dat schuilt in je site?

Op de studiedag die Alden Biesen organiseert, ontdek je hoe je dit doet. Alle info vind je hier.

Extra middelen voor erfgoed in Vlaanderen


De Vlaamse regering heeft de werkingssubsidies voor cultureel-erfgoedorganisaties met 9,6 miljoen euro verhoogd. In Haspengouw zijn we verheugd dat museum DE MINDERE en het Gallo-Romeins Museum hun werking de komende jaren verder kunnen uitbouwen.

Bekijk het volledige overzicht van de toegekende subsidies. 
 

Agenda

Dit is de nieuwsbrief van de Erfgoedcel Haspengouw. Hierin kunnen ook activiteiten van erfgoedpartners of samenwerkende verenigingen aan bod komen. Achtergrondinformatie en gegevens over de organisatoren zijn te vinden op de website www.erfgoedhaspengouw.be. Nieuwtjes en informatie over activiteiten mogen steeds worden doorgestuurd naar info@erfgoedhaspengouw.be. Indien je meent dat je persoonlijke gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, vernemen wij dit graag zo snel mogelijk. Je kan onze privacyverklaring altijd nalezen op de website.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt ingeschreven via onze website.
Erfgoed Haspengouw
Kazernestraat 13
Sint-Truiden 3800
Belgium

Add us to your address book
This email was sent to delvaux.emiel@skynet.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoed Haspengouw · Kazernestraat 13 · Sint-Truiden 3800 · Belgium

@media only screen and (max-width: 480px){ table#canspamBar td{font-size:14px !important;} table#canspamBar td a{display:block !important; margin-top:10px !important;} }

           

Beste heemkundige en erfgoedliefhebber,

 

Graag nodigen we je uit voor de vorming ‘Mondelinge geschiedenis’. Tijdens deze gratis vorming leer je de kunst van een goed interview. Met praktische tips, voorbeelden en concrete opdrachten kan je zelf snel aan de slag. Je kan kiezen om deze vorming te volgen in Sint-Truiden of in Bilzen. In het voorjaar van 2019 wordt er een terugkommoment georganiseerd, de datum en inhoud wordt bepaald in samenspraak met de aanwezigen.

 

Sint- Truiden: museum DE MINDERE, donderdag 18 oktober om 19.30 uur

Bilzen: CC De Kimpel, dinsdag 23 oktober om 19.30 uur

 

Inschrijven doe je door ons een mail te sturen naar info@erfgoedhaspengouw.be of te bellen: 011 - 70 18 30

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Erfgoed Haspengouw

Diesterstraat 1

3800 Sint-Truiden

011 70 18 30

info@erfgoedhaspengouw.be

                      

  

Tentoonstellingen:
Stonehenge” in het Gallo-Romeins museum te Tongeren
van 13 oktober t/m 21 april 2019   

 

    

Nieuwsbrief over cultureel erfgoed in Haspengouw
Is deze nieuwsbrief niet zichtbaar?
Bekijk het in je browser.
www.erfgoedhaspengouw.be
7 september 2018

Nieuws van Erfgoed Haspengouw

Projectsubsidies


Deadline maandag 1 oktober 2018

Heb je een goed idee voor een lokaal erfgoedproject maar mis je de financiële middelen? Doe dan nog vóór 1 oktober een aanvraag voor projectsubsidies. Projecten die in aanmerkingen komen zijn onder andere: tentoonstellingen, restauraties of conservaties, publicaties, workshops en allerhande publieksactiviteiten. Uiteraard moet je project Haspengouws cultureel erfgoed centraal plaatsen.

Reglement en formulieren vind je op onze website.

Symposium Mergelland van Vlaanderen


Feestzaal Grotten van Kanne, Avergat 14, 3770 Kanne
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018

Het rijke en diverse mergelverleden van Riemst wordt in de kijker gezet tijdens een uniek symposium. Diverse sprekers laten hun licht schijnen over dit boeiend erfgoed en de vele raakvlakken boven- en ondergronds. 

Dit symposium bouwt verder op het themacafé 'Mergel' van vorig jaar en is een samenwerking tussen verschillende partners: de gemeente Riemst, Erfgoed Haspengouw, IOED Oost en SOK. 

Vorming mondelinge geschiedenis


museum DE MINDERE - Sint-Truiden of CC De Kimpel - Bilzen
Donderdag 18 oktober of dinsdag 23 oktober 2018 om 19.30 uur

Wil je de verhalen uit je dorp of stad vastleggen voor het nageslacht? Of dreigt een lokaal dialect verloren te gaan en wil je de gesproken versie opnemen? Dan is deze vorming echt iets voor jou. Joeri Januarius van ETWIE leert je de kneepjes van een goed interview. Met praktische tips, voorbeelden en concrete opdrachten kan je zelf snel aan de slag. Je kan kiezen voor de workshop in Sint-Truiden of die in Bilzen.

Inschrijven doe je via info@erfgoedhaspengouw.be of 011 - 70 18 30. Alle informatie over de locaties vind je hier

Contactdag erfgoeddatabanken


Vlaams Administratief Centrum Leuven (Dirk Boutsgebouw), Diestsepoort, 3000 Leuven.
Woensdag 26 september 2018 vanaf 9.30 uur

Deze contactdag staat helemaal in het teken van de toekomst van de verschillende erfgoeddatabanken in Vlaanderen. Erfgoed Haspengouw is al jaren trouwe gebruiker en promotor van Erfgoedplus.be en het erfgoedregister. We zijn dan ook vereerd om onze inventarisatietrajecten en concrete toepassingen op deze contactdag uit de doeken te doen.

Het volledige programma vind je op erfgoedplus.be.

Nieuws uit Haspengouw

Gezocht: vrijwilligers voor collectie Broers


Wil je je graag inzetten voor het lokale erfgoed, ben je punctueel en kan je goed werken met computer? Dan zijn wij op zoek naar jou. Onze projectmedewerker Katrien Houbey is met een groep vrijwilligers al maanden aan de slag om de uitgebreide collectie van wijlen Theo Broers te inventariseren. Om deze inventaris in te voeren in het erfgoedregister zijn we op zoek naar extra vrijwilligers.

Voor meer info neem je contact op met Katrien via 011 - 70 18 30 of katrien.houbey@erfgoedhaspengouw.be

Landrada viert feest


Zaal 'Het Kabotske', Scapulierstraat 17, 3740 Munsterbilzen
Zaterdag 15 en zondag 16 september 2018 van 10.00 tot 19.00 uur

Heemkring Landrada uit Munsterbilzen blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Om dit jubileum feestelijk te vieren nodigen zij iedereen uit op een retrospectieve tentoonstelling over 30 jaar heemkunde in Munsterbilzen.

Proficiat aan de altijd even enthousiaste vrijwilligers!

Vacature DE MINDERE


Museum DE MINDERE is op zoek naar een creatief communicatietalent voor een halftijdse betrekking. Heb je interesse, kijk dan snel op de website van DE MINDERE

Publicatie 'Gestorven voor België'


CC Den Dries, Groenplaats, Montenaken
Vrijdag 5 oktober 2018 om 19.00 uur

Verschillende verenigingen uit Montenaken werkten samen rond de herdenking van WO I. Het resultaat is een nieuwe publicatie met als titel 'Gestorven voor België'. Dit boek wordt feestelijk voorgesteld op 5 oktober. Het boek is die avond te koop voor slechts 20 euro.

Kan je er die avond niet bij zijn, bestellen is ook mogelijk. 

Ander erfgoednieuws

Digitaliseren lokale parochiebladen


Naar aanleiding van een digitaliseringsproject rond het parochieblad Kerk en Leven doet het KADOC een mooie geste. Parochies, maar ook andere organisaties of privépersonen, die een collectie lokale parochiebladen bezitten, kunnen deze gratis laten digitaliseren en zo veiligstellen voor de toekomst. De digitale kopieën krijgen een plaats in het digitale depot van KADOC, de papieren exemplaren keren terug naar de eigenaar.

Heb je interesse, neem contact op met de verantwoordelijke van het project: joris.colla@kuleuven.be

Open Monumentendag


Zondag 9 september 2018

Open Monumentendag is al toe aan de 30e editie. En ook deze keer is er weer heel wat moois te beleven. In Voeren ontdek je verschillende vakwerkhuizen, in Riemst kan je ondergronds gaan, terwijl je in Borgloon de toekomst van de stroopfabriek kan ontdekken.

Ontdek het volledige programma op openmonumentendag.be

Nood aan inspiratie?


Dan kan je de komende maanden terecht op één van de contactdagen van verschillende erfgoedorganisaties. Zo is er op 1 oktober in Ieper de contactdag van CAG, op 6 oktober de jaarlijkse Heemdag en op 16 november organiseert ETWIE een studiedag rond industrieel erfgoed

Hou onze nieuwspagina in de gaten voor alle laatste nieuwtjes. 

Agenda

Data om te onthouden

Dit is de nieuwsbrief van de Erfgoedcel Haspengouw. Hierin kunnen ook activiteiten van erfgoedpartners of samenwerkende verenigingen aan bod komen. Achtergrondinformatie en gegevens over de organisatoren zijn te vinden op de website www.erfgoedhaspengouw.be. Nieuwtjes en informatie over activiteiten mogen steeds worden doorgestuurd naar info@erfgoedhaspengouw.be. Indien je meent dat je persoonlijke gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, vernemen wij dit graag zo snel mogelijk. Je kan onze privacyverklaring altijd nalezen op de website.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt ingeschreven via onze website.
Erfgoed Haspengouw
Kazernestraat 13
Sint-Truiden 3800
Belgium

Add us to your address book
This email was sent to delvaux.emiel@skynet.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoed Haspengouw · Kazernestraat 13 · Sint-Truiden 3800 · Belgium

@media only screen and (max-width: 480px){ table#canspamBar td{font-size:14px !important;} table#canspamBar td a{display:block !important; margin-top:10px !important;} }

             

                                                                                

                                                                              Home