--> Activiteiten

 

logo

 

Aktiviteiten

 

 

 

 

Heemkundige Kring Het Drie Swaenenland Gingelom

 

 

******************************* 

Beste,

 

Op de vorige bestuursvergadering was er afgesproken om opnieuw samen te komen op donderdag 25 januari 2018 om 20u. Zie lager de uitnodiging. 

Tot nu toe hebben enkel Jorg en Emiel zich officieel kandidaat gesteld voor het bestuur. Ik neem op  2 februari a.s. definitief ontslag als secretaris, gezien er in de bib 1 deeltijds personeelslid op 1/01/18 weggevallen is.  Ik wil nog gewoon bestuurslid blijven en wil  nog inhoudelijk meewerken aan projecten. Maar verslagen maken, uitnodigen maken en versturen, e.d. zal voortaan iemand anders op zich moeten nemen. 

Zou u de uitnodiging van de bestuursvergadering willen nakijken? Zo kan de uitnodiging deze week verstuurd worden.

 

Met vriendelijke groeten, 

Roxane Bormans

 

Beste leden, 

 

Graag nodigen wij  u uit op een volgende vergadering van Heemkunde Gingelom op donderdag  25 januari 2018 om 20u  in de gemeentelijke bibliotheek CLIM te Gingelom.  

 

Dagorde:

Mogen wij vragen ons te verwittigen indien u niet aanwezig kan zijn. 

 

Met vriendelijke groeten, 

 

Roxane Bormans

Secretaris  

 

 

 

 

   

Nieuwsbrief over cultureel erfgoed in Haspengouw
Is deze nieuwsbrief niet zichtbaar?
Bekijk het in je browser.
www.erfgoedhaspengouw.be
5 januari 2018

Nieuws van Erfgoed Haspengouw

Beste wensen voor 2018


Erfgoed Haspengouw wenst iedereen een vreugdevol nieuw jaar met creatieve erfgoedideeën en veel goesting om de geschiedenis van onze regio levend te houden. Erfgoed Haspengouw zorgt alvast voor een goed gevuld erfgoedjaar met vormingen, een nieuwe lezingenreeks en fijne projecten. Onze maandelijkse nieuwsbrief blijft de beste informatiebron voor alle nieuws en activiteiten.

Nieuwe datum lezing Duitse glasnegatieven


Kloosterkapel van kasteel de Brouckmans, Dorpsstraat 18, 3730 Hoeselt
Donderdag 15 februari 2018 om 20.00 uur

Wie er in december niet bij kon zijn in Sint-Truiden, krijgt een nieuwe kans om de spraakmakende lezing over de Duitse glasnegatieven bij te wonen. Robrecht Janssen van het KIK vertelt met veel passie over een minder gekend aspect van de Groote Oorlog. 

De lezing is gratis, maar inschrijven doe je best via info@erfgoedhaspengouw.be

Nieuws uit Haspengouw

Elst ontruimd en in Millen, de boer, hij ploegde voort


Geschiedkundige kring Millen bracht vorige maand een mooi vormgegeven publicatie uit over een bijzonder oorlogsverhaal. Net voor kerstmis in 1917 werd het gehucht Elst volledig ontruimd om plaats te maken voor een militair oefenveld. Een gebeurtenis met een grote impact op een kleine gemeenschap. De publicatie kan je bestellen via Toerisme Riemst en kost 16,50 euro.

Nominaties Gouden Weckpot


Heb jij al een uitzonderlijk cultureel erfgoed genomineerd voor De Gouden Weckpot? Dat kan nog steeds via info@erfgoedhaspengouw.be. Alle informatie vind je op onze website.  

Obiit van Alden-Biesen


In oktober 2017 ging een delegatie van vzw ‘Vrienden van het Begijnhof’ uit Sint-Truiden richting Bilzen om een verloren gewaande obiit terug te brengen naar Alden-Biesen. Wat een obiit precies is en hoe deze in Sint-Truiden verzeild geraakte, ontdek je in deze beklijvende reportage.

Ander erfgoednieuws

Erfgoeddag 2018


Vlaanderen en Brussel
Zondag 22 april 2018

Heb je een creatief idee voor Erfgoeddag 2018 en wil je graag met je vereniging of organisatie deelnemen? Schrijf je dan snel in via erfgoeddag.be. Voor vragen en hulp bij je inschrijving kan je ook terecht bij ons via martijn.loix@erfgoedhaspengouw.be of 011 - 70 18 33. Je hebt nog tijd tot het einde van de maand om een activiteit in te schrijven.

Agenda

Dit is de nieuwsbrief van de Erfgoedcel Haspengouw. Hierin kunnen ook activiteiten van erfgoedpartners of samenwerkende verenigingen aan bod komen. Achtergrondinformatie en gegevens over de organisatoren zijn te vinden op de website www.erfgoedhaspengouw.be. Nieuwtjes en informatie over activiteiten mogen steeds worden doorgestuurd naar info@erfgoedhaspengouw.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt ingeschreven via onze website.
Erfgoed Haspengouw
Kazernestraat 13
Sint-Truiden 3800
Belgium

Add us to your address book
This email was sent to delvaux.emiel@skynet.be
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoed Haspengouw · Kazernestraat 13 · Sint-Truiden 3800 · Belgium

@media only screen and (max-width: 480px){ table#canspamBar td{font-size:14px !important;} table#canspamBar td a{display:block !important; margin-top:10px !important;} }


vergadering  op maandag 20 november   2017  
Om 20u  in de bibliotheek CLIM
HK  bestuur – 2017/06

Aanwezig:
Jacques Bex,  Valère Bex, Josiane Buteneers, Emiel Delvaux, Anny Gelaesen,  Georges Jadoul,  Roland Schils, Jorg Strijbos,  Roxane Bormans.

Verontschuldigd: Olga Lenaerts en Marc Meirens

Agenda

Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering op 19 oktober   2017
Het verslag wordt goedgekeurd. De vergadering gaat niet akkoord met het  voorstel van Jacques om 12,50€ als lidgeld te vragen.

evaluatie deelname aan erfgoedmarkt

Gezellig samenzijn: 50 ingeschreven personen

Volgende  ledentijdschrift: nr. 26/2017

→uiterste inleverdatum: 1 december. De teksten worden digitaal en in de juiste  lay-out  (zie bijlage) aan Emiel bezorgd.

Hernieuwen lidmaatschap 2018: De leden ontvangen samen met het tijdschrift een overschrijvingsformulier (A4) om het lidgeld 2018 te betalen. Jorg vraagt aan de bank AXA om ons een 150-tal formulieren te bezorgen.
Anny heeft Kristof Schiepers opnieuw lid gemaakt.

Kerkhof van Borlo: op 1/1/2018 zal de gemeente de oude graven die in aanmerking komen voor opruiming, aanduiden. Afspraak voor een bezoek ter plaatse : op zondag 28/1/18 of 4/2/18 om 10u aan het kerkportaal. Werken mee: Jorg, Danny, Josiane, Roland en Anny. 

Inventarisatie  oude grafstenen Groot-Gingelom: op de website https://inventaris.onroerenderfgoed.be en in de brochure “fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen” (1977) staan oude grafstenen vermeld.  Deze lijst dient als  basis voor een bezoek ter plaatse, moet indien nodig  aangevuld worden en de grafstenen worden liefst ook gefotografeerd.  Deadline: 28/1/18 -  4/2/18.  Verdeling kerkhoven:  Borlo: Roland, Anny, Josiane, Buvingen, Muizen, Niel: Jorg,  Jeuk: Georges, Boekhout, Mielen; Roxane,  Kortijs, Vorsen, Montenaken: Danny? Marc?

Algemene vergadering – bestuur :  vrijdag 2 februari 2018 om 19u30 in de polyvalente zaal van de bib.

Voorlopig programma 2018:  februari /maart: voordracht over Montenaken door  G. Gielen – april/mei: uitstap – voorstel Josiane: streek van Viroinval -  deelname aan Erfgoedmarkt / Open Monumentendag? – november: gezellig samenzijn.

Volgende fototentoonstelling in 2019: gaat over Kortijs – Vorsen. Mogelijke locatie: oud-gemeenteschool (ontmoetingscentrum Tweede jeugd) van Vorsen. We moeten zeker de medewerking van Marcel Vanelderen en Maurice Heeren vragen. Wij  kunnen al  (ex-) inwoners van deze dorpen die wij kennen,  aanspreken en een oproep doen via het infoblad/ledentijdschrift.

Verslaggever: R. Bormans

 

Home