--> Activiteiten

 

logo

 

Aktiviteiten

 

 

 

 

Heemkundige Kring Het Drie Swaenenland Gingelom

 

 

******************************* 

                       

Gingelom, 13 maart  2018.

Betreft: vergadering werkende leden

Beste leden,

Graag nodigen wij  u uit op een volgende vergadering  van Heemkunde Gingelom op maandag 19  maart 2018 om 20u in polyvalente zaal van de bibliotheek CLIM te Gingelom.

Dagorde:

Mogen wij vragen ons te verwittigen indien u niet aanwezig kan zijn.

Met vriendelijke groeten,

Roxane Bormans
Secretaris                           

 

 

 

 

 

De Nacht van de Geschiedenis: topactiviteiten rond religie overal in Vlaanderen en Brussel 

Volgende week dinsdagavond, op 20 maart, komen opnieuw heel wat geschiedenisliefhebbers in heel Vlaanderen en Brussel samen om geschiedenis te beleven. Want zo’n 200 Davidsfonds afdelingen organiseren dan, tijdens De Nacht van de Geschiedenis, hun beste geschiedenisactiviteit. Dit jaar is het thema religie en daarmee hoopt het Davidsfonds zoveel mogelijk mensen samen te brengen. 

“De Nacht van de Geschiedenis is al aan haar 16de editie toe. Toch zijn we erin geslaagd om opnieuw een dankbaar thema naar voren te schuiven, want religie leeft nog altijd. Dat bewijzen de diverse activiteiten, onderwerpen en grote belangstelling in heel Vlaanderen en Brussel,” aldus Tine Verhelst, algemeen directeur van het Davidsfonds. “We hopen dat we ook dit jaar veel mensen kunnen verbinden rond cultuur.” Dit zijn alvast een paar topactiviteiten uit de verschillende provincies:
  • In Limburg vertelt freelancejournalist Manu Adriaens bij Davidsfonds Bree over het boeddhisme. Zijn luchtige en leerrijke voordracht doet inzien dat de westerse wereld nog iets kan leren van de liefdevolle vriendelijkheid van het boeddhisme. Bij Davidsfonds Bocholt gaat het dan weer over de islam: Hedwig Bongers gaat terug naar het ontstaan van die religie en staat ook stil bij haar uitdagingen in de 21ste eeuw.
  • In Antwerpen nodigt Davidsfonds Zandhoven Maarten Boudry uit om te spreken over de evolutie van religieuze onverdraagzaamheid. De meeste mensen denken dat religie een nuttige rol vervult in onze samenleving, maar dat beeld is te eenzijdig. Want de keerzijde van de samenwerking binnen de groep is vaak vijandigheid. Bij Davidsfonds Sint-Katelijne-Waver vertelt Rik Belmans dan weer over de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Die kathedraal vertoont sporen van 800 jaar bouwen en renoveren én van verschillende sleutelmomenten uit de kerkgeschiedenis.
  • In Oost-Vlaanderen gaan Mgr. Luc Van Looy, de bisschop van Gent, en Mario Van Essche, voorzitter van de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging, met elkaar in dialoog. Ze gaan in gesprek bij Davidsfonds Stekene over de invloed van religie en humanisme op de samenleving vroeger en nu. Davidsfonds Waarschoot nodigt de Gentse imam Khalid Benhaddou uit. Hij geeft er de lezing ‘Is dit nu de Islam?’. Benhaddou nam recent nog de Prijs voor Mensenrechten in ontvangst.
  • In Brussel gaat Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde naar twee concerten van het Klarafestival. Dat sluit met The Palms Experience mooi aan bij het thema van De Nacht van de Geschiedenis. En bij Davidsfonds Tervuren in Vlaams-Brabant onderzoekt Steven Vanackere hoe het evangelie, ook voor wie niet gelovig is, een houvast kan bieden in onrustige tijden.
  • In West-Vlaanderen herleven illustere, religieuze figuren. E.H. Philippe Vindevogel vertelt bij Davidsfonds Moorslede over de Orde van de Tempeliers en onthult dat er nog altijd ridders van de tempeliersorde bestaan. En Davidsfonds Ieper organiseert in samenwerking met Toerisme Heuvelland avondlijke theatervoorstellingen. Daar leiden religieuze figuren de deelnemers doorheen het Kemmel van de jaren 30 van de vorige eeuw.
Er vinden nog een heleboel andere historische evenementen plaats tijdens De Nacht van de Geschiedenis op dinsdag 20 maart: van een pop-upkerkcafé tot een theatervoorstelling in de kerk en een lezing over het jodendom. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten per provincie vindt u op www.nachtvandegeschiedenis.be.

Lees meer

Wist u dat we een blog vol cultuurtips hebben? 

Boekentips, cultuurnieuws, een blik achter de schermen bij onze cultuurpartners, culturele verhalen, columns uit ons Cultuurmagazine, wedstrijdwinnaars aan het woord: u vindt het sinds september 2017 allemaal op Cultuur&Co, de blog van het Davidsfonds. We deelden er onlangs boekentips voor de Jeugdboekenmaand, een recensie van Een ontgoocheling door Het nieuwstedelijk, een blik achter de schermen bij Ballet Vlaanderen, cultuurtips voor tijdens de vakanties en heel wat andere interessante berichten. Neem zeker eens een kijkje!
 

Lees meer

… en we hebben ook een Facebookpagina waar vaak iets te rapen valt 

Volgt u ons al op Facebook? Zo nee, volg ons dan snel want we geven regelmatig tickets weg voor expo’s, voorstellingen of evenementen van onze cultuurpartners. En u vindt er natuurlijk ook de nieuwste cultuurtips, reistips, cursustips … En ook op Twitter en LinkedIn zijn we actief. 
 

Lees meer

 

 

 
www.erfgoedhaspengouw.be
5 januari 2018

Nieuws van Erfgoed Haspengouw

Nieuws uit Haspengouw

Elst ontruimd en in Millen, de boer, hij ploegde voort


Geschiedkundige kring Millen bracht vorige maand een mooi vormgegeven publicatie uit over een bijzonder oorlogsverhaal. Net voor kerstmis in 1917 werd het gehucht Elst volledig ontruimd om plaats te maken voor een militair oefenveld. Een gebeurtenis met een grote impact op een kleine gemeenschap. De publicatie kan je bestellen via Toerisme Riemst en kost 16,50 euro.

Ander erfgoednieuws

Erfgoeddag 2018


Vlaanderen en Brussel
Zondag 22 april 2018

Heb je een creatief idee voor Erfgoeddag 2018 en wil je graag met je vereniging of organisatie deelnemen? Schrijf je dan snel in via erfgoeddag.be. Voor vragen en hulp bij je inschrijving kan je ook terecht bij ons via martijn.loix@erfgoedhaspengouw.be of 011 - 70 18 33. Je hebt nog tijd tot het einde van de maand om een activiteit in te schrijven.
  
   

Nieuws van Erfgoed Haspengouw

 

Kiespijn


Half januari startte in het Atheneum Martinus Bilzen een nieuw project rond erfgoed: Kiespijn. Negen leerlingen doorlopen samen met Erfgoed Haspengouw en fotograaf Boumediene Belbachir een traject van 10 weken over erfgoed en keuzes maken.

Het einddoel is een presentatie op Erfgoeddag, zondag 22 april 2018.   

Borgloons religieus erfgoed


Na een intensief inventarisatietraject in Hoeselt vorig jaar, neemt projectmedewerker Katrien dit jaar de Borgloonse kerken onder de loep. Samen met de kerkfabrieken worden de inventarissen van de 13 parochiekerken verder aangevuld en gedigitaliseerd.

Wie hierbij een steentje wil bijdragen neemt contact op met Katrien via 011 - 70 18 30 of katrien.houbey@erfgoedhaspengouw.be.

Nieuws uit Haspengouw

Derde colloquium HiSAB


Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen

Het Historisch Studiecentrum en de Landcommanderij Alden Biesen organiseren een derde colloquium over het Graafschap Loon. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland lichten enkele boeiende items over Limburg en Loon toe. Er wordt ook een eerste blik geworpen op de grote historische tentoonstelling ‘Limburg tussen staf en troon. 1000 jaar graafschap Loon’ die opent op 25 oktober 2018. 

Werkgroep Groevenonderzoek wint Geschiedkundige prijs


Jaarlijks reikt G.O.G.R.I. i.s.m. het gemeentebestuur van Riemst een Geschiedkundige prijs uit. De prijs 2017 werd uitgereikt aan het boek "De Grote Berg" van de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst. Een rijk geïllustreerde publicatie over de ondergrondse groeven van Zichen-Zussen. Proficiat aan deze straffe vrijwilligers!

Kaarten van Fricx in de kijker


Bibliotheek van Bilzen, Eikenlaan 23, 3740 Bilzen

De beste bibliotheek van Vlaanderen stelt in verschillende afleveringen de uitgebreide kaartenverzameling van Erik Van Hove uit Hoeselt in de kijker. Deze keer zijn de kaarten van Fricx het onderwerp. De gepassioneerde verzamelaar geeft zelf ook rondleidingen

Ander erfgoednieuws

   

Vormingsaanbod Heemkunde Vlaanderen


Heemkunde Vlaanderen heeft weer een interessant vormingsprogramma samengesteld komend voorjaar. Een aanrader is de opleiding Eerste hulp bij GDPR voor lokale verenigingen. Vanaf mei 2018 wordt de privacy wetgeving in België uitgebreid en dat heeft gevolgen, ook voor verenigingen, archieven en organisaties. Deze vorming gaat door in Riemst. 
Dit is de nieuwsbrief van de Erfgoedcel Haspengouw. Hierin kunnen ook activiteiten van erfgoedpartners of samenwerkende verenigingen aan bod komen. Achtergrondinformatie en gegevens over de organisatoren zijn te vinden op de website www.erfgoedhaspengouw.be. Nieuwtjes en informatie over activiteiten mogen steeds worden doorgestuurd naar info@erfgoedhaspengouw.be. Indien u meent dat de gegevens onjuist of onvolledig zijn, of dat bepaalde rechten zijn geschonden, vernemen wij dit graag zo snel mogelijk.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt ingeschreven via onze website.
Erfgoed Haspengouw
Kazernestraat 13
Sint-Truiden 3800
Belgium

Add us to your address book

Home